Co zjeść w Maladze
Wybierając się na wakacje coraz częściej prócz obowiązkowych atrakcji sprawdzamy regionalne specjalności i co warto zjeść w danym miejscu. Nie inaczej powinno być, gdy jedziecie spędzić wakacje w Maladze i Andaluzji, której śródziemnomorska kuchnia jest znana na całym świecie. Każda część Andaluzji ma swój speciał, a na jej różnorodność miała wpływ zarówno jej położenie, jak i historia. Miejscowości położone nad Morzem Sródziemnomorskim i Oceanem Atlantyckim słyną z owoców morza i ryb, z kolei w głębi lądu znajdziemy potrawy z jelenia, dzika i królika. Nieodłącznym elementem są zarówno sery (kozie i owcze), jak i dojrzewająca szynka jamon (jamon iberico lub pata negra). Na pytanie co warto spróbować będąc w Maladze, jakie dania są typowe dla tego miasta i jakie tapasy warto zamówić, odpowiedź znajdziecie poniżej - czyli krótki przewodnik co dobrego można zjedzie w Maladze :) Smacznego!
Typowe potrawy, które zjecie tylko w Maladze
Porra Antequerana
Porra to chłodnik typowy z regionu Antequera, który jest bardzo podobna do salmorejo z Kordoby, niemniej jednak z różnymi modyfikacjami. Nazwa wzieła się od naczynia, za pomocą którego składniki do zupy są przeważnie zmiażdżone (pałka / młotek). Głównym składnikiem są: pomidor, chleb, czosnek i olej, taki jak salmorejo, ponado ma również zielony pieprz i ocet. Podaje się go w towarzystwie gotowanych jajek i wiórków szynki iberyjskiej, chociaż niejednokrotnie towarzyszy mu tuńczyk w oleju.
Espetos de sardinas
Nie ma nic bardziej charakterystycznego dla Malagi niż sardynki z grilla w barze na plaży :) Tradycyjny sposób ich jedzenia polega na upieczeniu około 6 lub 7 sardynek utkniętych w szaszłyk. Ciepło żaru i odrobina soli nadaje im niepowtarzalny smak. Przepis ten został stworzony w XIX wieku przez Miguela Martíneza Solera, choć popularność zyskał podczas wizyty króla Alfonsa XII.
Zdradzę Wam tajemnice, że prawdziwi malagueños jedzą espetos w miesiącach, w których nazwa nie zawiera literki „r”, czyli najlepsze z najlepszych skosztujemy w maju (Mayo), czerwcu (Junio), lipcu (Julio) i sierpniu (Agosto). Ponadto najsmaczniejsze espetos de sardinas zjecie w dzielnicy El Palo i Pedregalejo.
Bez wątpienia, jeśli chcesz spróbować autentycznego smaku Malagi, to danie jest koniecznością.
Fritura malagueña
Jest to bardzo typowe danie znane na całym wybrzeżu Costa del Sol, a konkretniej talerz owoców morza i ryb, czyli samych dobroci Morza Sródziemnego :) Każda restauracja ma swoje preferencje przy wyborze składników, ale najczęsciej na talerzu znajdziemy kalmary (pierścienie), boquerones fritos, krewetki, adobo, mątwe, calamaritos, bacalao.
Fritura malaguena podawana jest praktycznie w każdym chiringuito na plaży.
boquerones fritos
Smażone sardele to kolejna typowa potrawa, którą skosztujesz w Maladze. Obtoczone w mące, smażone w obfitej oliwie z oliwek, a następnie podawane z cytryna. To prawdziwy przysmak na tyle popularny, że samych malaguenos nazywa się boquerones :)
Ensalada malagueña
To polączenie smaków może Was mocno zaskoczyć ;) Sałatka z Malagi jest jednym z najbardziej tradycyjnych świeżych potraw wśród jej mieszkańców. To łatwe do przygotowania danie stanowi połączenie smaków zgodnych z dietą śródziemnomorską. Na bazie gotowanych ziemniaków, jajka na twardo, oliwek Aloreña (typowych dla Malagi), posiekanej cebuli, pomarańczy i odsolonego dorsza, wszystko doprawione solą, octem i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Jest to bardzo popularny przepis, który można go znaleźć w większości barów i restauracji na Costa del Sol.
CONCHAS FINAS
Conchas finas - cienkie muszle są typowe dla całego wybrzeża Malagi, są rodzajem mięczaka znanym również pod nazwą małży z Malagi, ponieważ jest to miejsce, w którym jest najczęściej spożywana.
Cienka skorupa charakteryzuje się czerwonawo-brązowym kolorem, a jej rozmiar może osiągnąć 12 cm
z jego czerwono-białym miąższem. Wyróżnia się również tym, że jego skorupa nie ma szorstkości, stąd nazwa. Chociaż można je podawać na wiele sposobów, to ich smak jest na tyle znakomity, że nie wymaga wielu przypraw. Dlatego zwykle podawana na surowo z odrobiną soli, pieprzu i cytryną do smaku.
Berenjenas con miel
Tym razem coś na słodko i jeden z moich ulubionych przysmaków :) Berenjenas con miel, to obtoczone w mące i smażone na głębokiem oleju kawałki bakłażana, podawane na ciepło lub zimno ze specyficznym dodatkiem - czarnym miodem z Malagi. Ten sposób przyrządzania i podawania bakłażona jest typowy tylko dla prowincji Malaga, przykładowo berenjenas zjecie również w Sevilli, ale będa ona już polane sosem z pomarańczy.
Co jeszcze warto spróbować Będąc w Maladze ?
Gazpacho
Andaluzyjski chłodnik, to chyba zaraz po paelli, najbardziej rozpoznawalne danie hiszpańskie.
Głównymi składnikami gazpacho sa dojrzale pomidory, chleb, czosnek, cebula, ogorel, papryka,oliwa z oliwek oraz ocet winny - polecam do przygotowania samemu w domu :) Gazpacho nie tylko zjemy w restauracjach, ale również kupimy już gotowy w kartonie praktycznie w każdym supermercado. Łatwy do samodzielnego przygotowania w domu. Z pewnością uratuje się w upalne dni ;)
Gambas al Pil Pil
To jedno z moich ulubionych tapas, bez którego nie potrafię żyć ;) Skwierczące krewetki w najznakomitszym hiszpańskim wydaniu. Pil Pil to sos z oliwy z oliwek, czosnku oraz maleńkich czerwonych papryczek pili pili o niesamowitej ostrości, a w nim przysmażone krewetki. Podawane na gorąco, prosto z kuchenki dlatego trzeba uważać aby się nie popażyć. Zagryzane chlebem, bowiem sam sos to raj w gębie :)
tortillitas de camarones
Tortilla z krewetkami to omlet na bazie mąki pszennej, mąki z ciecierzycy, wody, soli, cebuli, pietruszki i bardzo małych krewetek. Wyglądem przypominają nasze placki ziemniaczane, bardzo kruche w smaku. Nawet jesli nie lubisz owoców morza, spróbuj koniecznie bowiem krewetki sa praktycznie niewyczuwalne :)
pimientos fritos
Małe zielone papryczki smażone na oliwie z oliwek i podawane z solą morska są idealną przekąską czy dodatkiem do ryb i owoców morza.
Croquetas
Jesli nie wiesz co zamówić krokiety będą zawsze dobrym wyborem :) I nie myśl, że mówimy tu o krokietach, które widzimy na polskich stołach. Te andaluzyjskie sa znacznie mniejsze, o różnych kształatch i dodatkach.
croquetas de jamon - z szynka
croquetas de queso - z serem
croquetas caseras - domowe z róznym dodatkiem
croquetas de bacalao - z dorszem
Pulpo a la Plancha
Niektórzy z Was z pewnościa powiedzą - ośmiornica ? nigdy w zyciu! a jednak polecam :) Sama nie byłam jej fanką dość długo, ale ten smak jest unikatowy. Dopiero życie w Andaluzji przekonało mnie, że dobrze zrobiona, zgrillowana ośmiornica nie musi być gumowata i twarda, ale wręcz odwrotnie, powinna rozpływać się w ustach :) Polecam - w centrum najlepsza w Catedral del Pescaito. i w Cortijo de Pepe.
A co do picia ? Nie nie sangria ! Tinto de verano, czyli wino lata : zmieszane czerwono wino wraz z napojem gazowanym (spritem lub 7upem), podawane z lodem i cytryna - można pić do woli, a z pewnością orzeźwi w ciągu dnia :)
Gdzie dokładnie zjeść te wszystkie pyszności oraz listę najlepszych restauracji i tapas bar znadziecie na naszej stronie w zakładce Pyszne Miejsca.
Ponadto TUTAJ do ściągnięcia moja Mapa Google, która z pewnością ułatwi Wam poszukiwania :)